Heeft u een reparatie aan uw piano?

Goed onderhoud voor je piano

De piano is een prachtig, klassiek snaarinstrument dat echter wel regelmatig een onderhoudsbeurt nodig heeft. Een piano bestaat namelijk uit meerdere complexe onderdelen, waardoor het belangrijk is dat je deze goed en tijdig onderhouden wordt. Maar hoe doe je dat? Wij vroegen het aan Herrmansch Pianotechnieken, een bedrijf voor wie de piano geen geheimen kent.

 

Hoe vaak moet je een piano laten stemmen?

“Het beste is om je instrument tweemaal per jaar te laten stemmen. Hierdoor houd je de verschillen in de stemming klein waardoor de piano stabieler zal worden, en beter bestand blijven tegen klimaatveranderingen. Toch is het heel goed mogelijk je instrument eens in het jaar na te laten lopen.

 

Het doel van het stemmen van je piano is om deze op de goede toonhoogte te houden, ongeveer 440 Hz. Daarnaast moeten de intervallen onderling goed op dezelfde hoogte en op de juiste frequentie gestemd staan.

 

Wat valt er onder algemeen onderhoud?

“Naast het tweemaal per jaar stemmen van je piano is er meer onderhoud dat van belang is om je piano in topconditie te houden. Dit hangt natuurlijk ook samen met de hoeveelheid van gebruik, de kwaliteit van de piano en de eisen van de pianist.

 

De pianotechnicus kan heel goed vertellen hoe dit in jouw situatie is en maakt aan de hand daarvan een onderhoudsplan. Onderhoudsklussen die af en toe nodig zijn, zijn bijvoorbeeld:

 

  • hamerkoppen schuren
  • intoneren
  • afregeling nalopen
  • het mechaniek frictievrij maken

 

Zet vervolgens geld opzij voor een onderhoudsbeurt. Uiteindelijk draagt dit alles namelijk bij aan je speelplezier en is het dus absoluut de moeite waard!

 

Hoe kun je een piano het beste schoonmaken?

“Het stemmen en onderhoud van een piano is erg belangrijk, maar ook het schoonmaken mag niet ontbreken.

 

Het beste is om de kast van een piano te poetsen met een vochtige doek of zeem. Gebruik daarbij een zacht schoonmaakmiddel, zoals groene zeep. Behandel de toetsen enkel met een vochtige doek.

 

Het belangrijkste van alles is dat je niet teveel water gebruikt. Op deze manier kun je de piano namelijk onnodig beschadigen en dat kost flink wat geld. Tot slot is het belangrijk dat je op let met dranken of bloempotjes op de piano, dit kan niet eenvoudig herstelbare schades veroorzaken.”

 

Piano onderhoud nodig?

Net een piano gekocht en kan jouw piano wel wat meer aandacht en liefde gebruiken of wil je meer weten over het stemmen en onderhoud? Neem dan eens contact op met pianostemmer Herrmansch Pianotechnieken. Zij kunnen je er alles over vertellen.

 

Ik wil contact

 

Meer te weten komen over wat wij doen?

Ga ons volgen op Facebook en Instagram

  

facebook

       instagram

 

 

 

Francine S. - Mijn vleugel prima verhuisd

Zeer tevreden

Ik heb besloten om het verhuizen en het reviseren van mijn vleugel te laten uitvoeren door experts. Ik was erg onzeker. Tijdens ons eerste gesprek werd die onzekerheid gelukkig weggenomen. Het voortraject, afstemming en afhandeling zijn perfect uitgevoerd. Ik ben zeer tevreden. Echt een aanrader! 

 

Francine S.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Contact Opnemen