Heeft u een reparatie aan uw piano?

Piano onderhoud

Piano onderhoud is belangrijk om tijdig uit te voeren. Het onderhouden van de piano om de conditie te waarborgen is uiterst belangrijk. Een piano onderhouden of een piano repareren zijn twee hele verschillende werkzaamheden, maar zijn allebei noodzakelijk. Op deze pagina worden enkele onderwerpen benoemd voor het onderhouden van uw piano. 

 

piano reparatie

 

Het rechter pedaal van de piano kraakt

Als het pedaal kraakt of piept kunt u er beter zelf niets aan doen. Het pedaal is slechts een klein onderdeel van een groter mechanisme. Het zou zo maar kunnen zijn dat het kraken niet in het pedaal zit maar in het mechaniek. Maar dat wel het krakende of piepende geluid wordt geactiveerd doordat u het pedaal bedient. Laat er te allen tijde een pianostemmer naar kijken.

 

Mijn piano speelt zwaar

Mijn piano of vleugel speelt zwaar. Is dat wat aan te doen? Ja.. in de meeste gevallen wel. Bij een piano of vleugel bestaan alle scharnier en draaipunten uit vilt en staal. Vilt heeft de eigenschap op te zetten bij stijgende luchtvochtigheid en te krimpen als de relatieve luchtvochtigheid afneemt. De stalen pennetjes, asjes en stiften hebben de eigenschap aanslag te ontwikkelen. Deze combinatie zorgt er voor dat er frictie in het mechaniek en klavier optreedt. Dit gaat zeer geleidelijk aan en is een langdurig proces. Bovendien verandert de afregeling doordat het vilt ingespeeld wordt, en slijtage optreedt aan leer en viltdelen.

Vindt u dat uw instrument te zwaar speelt? Er is niet meteen een piano reparatie noodzakelijk, een piano afregelen, en het uitvoeren van onderhoud doen wonderen. Geïnteresseerd? Maak een afspraak met een pianotechnicus

 

Onderhoud piano belangrijk?

Onderhoud aan uw piano is ontzettend belangrijk. Het allereerste onderhoud is het pianostemmen. Het stemmen is niet alleen belangrijk voor de conditie van uw piano of vleugel. Het is ook altijd een controlebeurt. De pianostemmer kan eventueel kleine gebreken direct verhelpen. Belangrijker is nog dat de pianostemmer tijdig in kan schatten of er een onderhoudsbeurt noodzakelijk is. 

 

Wat is dan noodzakelijk piano onderhoud?

Noodzakelijk onderhoud betekend dat aanslag van de stiften en asjes moet worden verwijderd,  voordat de aanslag zich omzet in oxydatie. Dat alle schroeven worden vastgedraaid en dat alle afregelwaardes kloppen. Het ene onderdeel in de piano heeft altijd invloed op het andere. Bijvoorbeeld:

Tijdens een onderhoudsbeurt worden alle hamerkoppen opnieuw op de snaar gericht en worden de spaties tussen de hamerkoppen evenredig verdeeld. Dit kan niet zolang de "moet" (afdruk van de snaren in de hamerkoppen) er niet is uitgeschuurd. (modelleren) De hamerkop zal tijdens het spelen de oude "moet" opzoeken, tijdens contact met de snaar een zijwaartse beweging maken, en zo speel je het mechaniek kapot. Er zijn nog tal van voorbeelden die eigenlijk voor u niet belangrijk zijn. Zorg er daarom voor dat u een goede pianostemmer / pianotechnicus in de hand neemt die uw piano onderhoud. Als u het juiste advies krijgt bent u er tijdig bij en is onderhoud voldoende. Bent u er te laat bij, dan is een piano reparatie onvermijdelijk.

 

Annika Strömdahl - Gelukkig met mijn vleugel

Gelukkig met mijn vleugel

Ik dacht dat de zware aanslag bij mijn vleugel hoorde totdat de pianostemmer er over begon. Nu weet ik beter. Door onderhoud is mijn instrument echt van karakter veranderd. Zowel de speelaard als de klank zijn verbeterd. Ik adviseer tegenwoordig al mijn leerlingen om ook te vragen naar de mogelijkheden.

 

Annika Strömdahl

 

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Contact Opnemen