Je denkt er misschien niet meteen aan, maar de klimaatbeheersing van je piano is belangrijker dan je denkt.

Luchtvochtigheid? Het perfecte klimaat voor je piano

Luchtvochtigheid in je piano. Je denkt er misschien niet meteen aan, maar de klimaatbeheersing van je piano is belangrijker dan je denkt. Een piano bestaat voor het grootste gedeelte uit hout. De fabrikant heeft dit hout op het juiste vochtigheidsgehalte gebracht. In ons klimaat heeft de piano echter veel te verduren. In de zomer is het te vochtig en in de winter is het te droog. Als de temperatuur en de luchtvochtigheid constant zijn, is de stemming ook stabieler. Aangezien ons klimaat grote veranderingen kent, reageren de gehele kast en constructie op deze schommelingen. Dit heeft gevolgen voor de conditie, klank en stemming. De plaats van de piano is dus erg belangrijk. Er zijn bepaalde factoren waar je rekening mee kunt houden. Hier enkele tips!

 

Tips

  • Plaats je piano niet in de volle zon of direct naast een verwarmingsbron. Dit komt het hout en de lak niet ten goede.

  • Ook is het niet aan te raden om vloerverwarming te gebruiken onder je piano. Kun je echt niet zonder je vloerverwarming? Dan is een “Pianocarpet” een optie. Zo kun je de invloed van de warmtestraling tegengaan.

  • Het is niet verstandig om je piano in de directe omgeving van ramen en deuren te plaatsen. Hier vinden namelijk grote temperatuurschommelingen en luchtstromen plaats.

  • De juiste luchtvochtigheid ligt tussen 50-70%. Controleer de luchtvochtigheid dus regelmatig met een goede digitale hygrometer. Wil je langdurig de luchtvochtigheid meten? Hiervoor zijn speciale dataloggers verkrijgbaar. Deze meten iedere dag op vaste tijdstippen de luchtvochtwaarde en slaan deze op. Hierna kun je in een grafiek aflezen hoe de luchtvochtigheid verloopt en welke maatregelen getroffen kunnen worden.

  • In de winter wordt er veel gestookt in Nederland. Tijdens deze vorstperiode bestaat het gevaar van te droge lucht. Een snelle, goedkope en slimme oplossing is de “Hydroceel”. Een andere oplossing hiervoor is het gebruik van een luchtbevochtiger met hygrostaat. Als je deze aanvult met een luchtontvochtiger kan het ideale binnenhuisklimaat worden gecreëerd. Er zijn nog meer opties om het ideale klimaat te verkrijgen. Het zogenaamde “PLSS” oftewel Piano Life Saver System. Laat je hierover eens informeren door een specialist!

  • In de zomermaanden is er juist sprake van een te hoge luchtvochtigheid. Ventileer de kamer waar de piano staat dus regelmatig. Op deze manier wordt de vochtige lucht afgevoerd.

  • Ook is het goed om je piano eens open te zetten na een vochtige periode.

  • Wil je dat je piano altijd goed geventileerd is? Plaats deze dan 5 tot 10 centimeter van de muur af.

  • Zorg ervoor dat de temperatuur niet te veel schommelt als dit mogelijk is. De ideale temperatuur ligt tussen de 17 en 21 graden.

 

Met behulp van deze tips houd jij het klimaat rondom je piano optimaal!

 

Ik wil supergraag informatie

 

Meer te weten komen over wat wij doen?

Ga ons volgen op Facebook en Instagram

  

facebook

       instagram

 

 

 

 

Annika Strömdahl - Gelukkig met mijn vleugel

Gelukkig met mijn vleugel

Ik dacht dat de zware aanslag bij mijn vleugel hoorde totdat de pianostemmer er over begon. Nu weet ik beter. Door onderhoud is mijn instrument echt van karakter veranderd. Zowel de speelaard als de klank zijn verbeterd. Ik adviseer tegenwoordig al mijn leerlingen om ook te vragen naar de mogelijkheden.

 

Annika Strömdahl

 

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Contact Opnemen