Heeft u een reparatie aan uw piano?

Hoe stem je een piano?

Het is belangrijk onderhoud om tweemaal per jaar je piano te laten stemmen. Hierbij wordt naar de verhoudingen tussen de seizoenen gekeken. In de herfst wordt het kouder en gaat de kachel aan. Hierdoor wordt het droger. In de lente gaan de deuren weer open en laten we vochtige lucht binnen. Hierdoor stijgt de luchtvochtigheid. Er wordt wel altijd gekeken naar het karakter van een piano. Het gebied van 1,5 octaaf, lopend vanaf de A 440 naar de baskant wordt ook wel temperatuur genoemd. Binnen deze temperatuur moeten alle tertsen, kwinten en kwarten, zeer nauwkeurig en met de juiste verhoudingen worden gestemd. Dit is de basis van het stemmen van de tonen.

 

Stemmen

Als uitgangspunt wordt tijdens het stemmen een referentiepunt gebruikt. De hoogte van de A wordt aan de hand van een stabiele lijn bepaald, die zeer nauwkeurig wordt gemeten met ultramoderne software. Hierdoor wordt de piano op de meest stabiele toonhoogte gestemd.  Iedere toon heeft drie snaren, ook wel een koor genoemd. Wanneer je deze drie tonen gaat stemmen, worden er twee van de drie snaren gedempt. Zo kun je per snaar de juiste frequentie vinden, en afstemmen.

 

Na het stemmen van een piano, worden alle intervallen netjes gecontroleerd. Uiteraard worden alle tonen strak naast elkaar gestemd. Een pianostemming en de controle daarvan duurt ongeveer één uur. De stemming blijft maar een bepaalde periode stabiel, maar heeft vervolgens opnieuw een stemming nodig.

 

Harde toucher

Is een harde toucher van invloed op de stabiliteit van je pianostemming? Met een harde toucher wordt simpelweg bedoeld dat iemand hard op de toetsen slaat tijdens het spelen. Hierdoor is het mogelijk dat een piano sneller ontstemd. Doordat de snaren trillingen afgeven, kunnen stempennen ietwat verdraaien. Hier wordt dan ook altijd rekening mee gehouden met het stemmen, zodat je zeker weet dat jouw stempennen goed vast zitten.

 

Meer te weten komen over wat wij doen?

Ga ons volgen op Facebook en Instagram

  

facebook

       instagram

 

 

 

 

Francine S. - Mijn vleugel prima verhuisd

Zeer tevreden

Ik heb besloten om het verhuizen en het reviseren van mijn vleugel te laten uitvoeren door experts. Ik was erg onzeker. Tijdens ons eerste gesprek werd die onzekerheid gelukkig weggenomen. Het voortraject, afstemming en afhandeling zijn perfect uitgevoerd. Ik ben zeer tevreden. Echt een aanrader! 

 

Francine S.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Contact Opnemen